فهرست مطالب

تحقیقات بنیادین علوم انسانی - سال دوم شماره 3 (پیاپی 4، پاییز 1395)

نشریه تحقیقات بنیادین علوم انسانی
سال دوم شماره 3 (پیاپی 4، پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدعارف محبی* صفحات 7-30

    جامعه شناسی اسلامی بر بنیان تفکر اجتماعی اسلام شکل گرفته و ریشه های نیرومندی در مطالعات اجتماعی مسلمانان دارد. در این پژوهش سعی شده است که الگوی کلی از جامعه شناسی اسلامی بر مبنای انسان شناسی، دین شناسی، معرفت شناسی و ماهیت جامعه از منظر اسلام، ارایه شده و فرایند نظریه پردازی آن نیز در قالب بسترسازی، مفهوم سازی و روش شناسی، قابل فهم شود. نوآوری این تحقیق را می توان در چند نکته جست وجو کرد: نخست، الگوی موردنظر، متناظر به اشکالات مطرح شده در این حوزه طراحی شده است؛ دوم، تجمیع منطقی رویکردهای عمده ای معطوف به علم دینی محسوب می شود؛ سوم، پیوند ارگانیکی میان علم و دین، مبانی و فرایند نظریه پردازی، به شکل روشن رعایت و ترسیم شده است.

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: جامعه شناسی اسلامی، انسان شناسی، دین شناسی، معرفت شناسی، ماهیت جامعه، مفهوم سازی و روش شناسی
  • مهدی حمزه پور*، مجتبی جوادی صفحات 31-57

    نخستین منبع راهبردی انسان ها و سازمان ها در این عصر، دانش محسوب می شود و سازمان هایی موفق هستند که به ایجاد دانش جدید بپردازند، آن را به شکلی گسترده در سراسر سازمان خود توزیع کنند و به سرعت این دانش جدید را به فناوری و محصولات جدید تبدیل کنند. جوامع علمی و تجاری هر دو بر این باورند که سازمان ها با قدرت دانش می توانند برتری های بلندمدت خود را در عرصه های رقابتی حفظ کنند. جهت موفقیت سازمان ها در این زمینه و دستیابی به قدرت دانش، شناخت مبانی معرفت شناسی و فلسفی مدیریت دانش امری ضروری به نظر می رسد. فلسفه مدیریت دانش به عنوان یک رشته هم در دیدگاه اسلامی و هم در دیدگاه غربی شناخته شده است و می تواند به عنوان منبع اقتصاد، قدرت و رفاه شناخته شود. تمرکز بر روی فلسفه مدیریت دانش و مقایسه دیدگاه سنتی و مدرن آن منجربه کشف راه های جدیدی می شود که دانش ازطریق آن شناخته، مدیریت و اعمال می شود. در دیدگاه رایج غربی منبع نهایی دانش، انسان است؛ درحالی که در دیدگاه اسلام، منبع نهایی دانش خداوند است. اسلام کامل ترین ویژگی های معرفتی را دارد و هیچ مکتبی به اندازه اسلام برای دانش، معرفت و آگاهی ارزش قایل نیست و هیچ دینی مانند دین مبین اسلام، انسان ها را از خطر جهل بر حذر نداشته است. هدف این مقاله تبیین مبانی معرفت شناسی و فلسفی مدیریت دانش در غرب و بازخوانی و مقایسه آن براساس معرفت شناسی دینی و مبانی اسلام است. پس از درک عمیق تفاوت ماهوی مدیریت دانش در غرب و اسلام، زمینه برای جایگزینی مبانی معرفت شناسی دینی با مبانی موجود فراهم می شود.

    کلیدواژگان: دانش، مدیریت دانش، مدیریت دانش اسلامی، مبانی فلسفی، معرفت شناسی
  • مهدی عباسی*، هادی بهرامی احسان صفحات 59-90

    هدف پژوهش حاضر ارایه ابزاری برای کمی سازی سبک لذت بری بر اساس یک مدل مفهومی در منابع اسلامی است. این مدل مفهومی، لذت بری را بر روی پیوستاری از سعادت نگری تا لذت نگری؛ دو رویکرد مهم در بهباشی نشان می دهد. برای استخراج مولفه های مدل مفهومی لذت بری سعادت نگر و لذت نگر در منابع اسلامی، از روش توصیفی تحلیلی در گزاره های دینی و برای بررسی ویژگی های مقیاس از روش پیمایشی استفاده شده است. به منظور تدوین مقیاس سبک لذت بری گویه های مناسب بر اساس مولفه های نظری طراحی شد. برای تعیین روایی ابزار، گویه های اولیه مورد ارزیابی کارشناسان روان شناسی که با متون اسلامی آشنایی داشتند، قرار گرفت. این مقیاس در نمونه 360 نفری شامل طلاب علوم دینی و معلمان مقطع ابتدایی شهرستان قم اجرا شد. نتایج نشان می دهد مقیاس سبک لذت بری بر اساس منابع اسلامی 92/0 اعتبار دارد. توافق بالا میان نظرات اکثر کارشناسان (33/83 درصد) به محتوای پرسش ها روایی محتوایی آن را نشان می دهد. نتایج تحلیل عوامل نیز روایی و ساختار عاملی مناسبی را نشان می دهد. نتیجه تحلیل عاملی اکتشافی استخراج پنج عامل مبتنی بر ویژگی های سبک لذت بری کارآمد در منابع اسلامی بوده است. این پژوهش نشان می دهد که سبک لذت بری بر اساس منابع اسلامی قابل کمی شدن است و مقیاس ساخته شده، ویژگی های روان سنجی لازم را دارد. این مقیاس از پنج عامل (تعالی جویی، مهارگری، هدفمندی، عاقبت اندیشی و میانه روی) تشکیل شده است.

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: بهباشی، سعادت نگری، لذت نگری، سبک لذت بری، منابع اسلامی
  • مصباح الهدی باقری، مهدی سپهری، جواد آزادی احمدآبادی* صفحات 91-122

    مسئله پژوهش حاضر از تدقیق در اثرات فروکاهش مبانی انسان شناسی، هستی شناسی و معرفت شناسی در تیوری سازمان و مدیریت غربی نشیت می‎ گیرد. بر این اساس، با رهگیری این فروکاهش در مبانی، نشان داده می شود که «رقابت» به عنوان داعی اصلی و اعتبار محوری در دیدگاه های سه گانه مدرن، نمادین تفسیری و پست مدرن مطرح است. در ادامه با رویکرد موضوع شناسی فلسفی، و با استفاده از روش های متناسب با ساحات گوناگون تحقیق در حوزه اعتباریات و شیوه تحلیل مضمون، به شناسایی و معرفی قرابت به مثابه اعتبار محوری در مدیریت اسلامی پرداخته می شود. نتایج تحقیق نشان می دهد که در اندیشه اسلامی، کمال حقیقی، قرب به خدای متعال است که از مسیر ولایت پذیری انسان کامل محقق می شود و در ظاهر این قرب، هسته اصلی تعاملات اجتماعی بر محور قرابت خانوادگی است. با کشف اعتبار «قرابت» به عنوان اعتبار محوری، در ساحت ساخت یکی از نمونه های منتج از محوریت قرابت تفریع خواهد شد و در ساحت تغییر به تبیین اثرات آن در طرح سازمان و با سه مولفه پیچیدگی، رسمیت و تمرکز پرداخته خواهد شد.

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: مدیریت اسلامی، رقابت، ادراکات اعتباری، قرابت محوری، قرب، بذل بی دریغ
  • هادی حاج زاده*، حامد کرمی، حمیدرضا یغمائی صفحات 123-142

    امنیت نظام سیاسی همواره یکی از مهم ترین پیش نیازهای سایر ابعاد امنیت (امنیت فردی، عمومی، اقتصادی، نظامی، اجتماعی و...) است؛ ازاین رو، از مفصل ترین و قدیمی ترین مباحث امنیت پژوهی محسوب می شود. تحقیق حاضر با توجه به این اهمیت، درصدد بازشناسی مقوله امنیت نظام های سیاسی در پرتوی احکام فقهی (حکم اولیه و حکم ثانویه) است و بدین منظور، ضمن تبیین اجمالی محل بحث در مطالعات امنیتی، احکام مختلف فقهی صیانت از نظام های سیاسی در حالت ها و شرایط متفاوت را ارایه کرده است. با توجه به یافته های این تحقیق، حفظ و صیانت از نظام های سیاسی مختلف، از سه حکم فقهی خارج نیست؛ وجوب حفظ نظام سیاسی به حکم اولیه، وجوب حفظ نظام سیاسی به حکم ثانویه، حرمت حفظ نظام سیاسی. از مجموع برایند این سه دسته و با توجه به تعریفی که صاحب نظران از مفهوم «مرجع امنیت» ارایه داده اند، می توان جایگاه امنیت نظام سیاسی را در میان سایر ابعاد و وجوه امنیت بازشناسی کرد و بدین ترتیب، هسته اصلی و مرکزی (مرجع) تفکر امنیتی فقه امامیه را استخراج کرد که همانا حفظ انتظام و انسجام و یکپارچگی جامعه و هویت جمعی آن است؛ به گونه ای که حتی به منظور تحقق آن، حفظ حکومت طاغوت نیز به حکم ثانویه مجاز می شود.

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: مرجع امنیت، امنیت سیاسی، نظام سیاسی مشروع، نظام سیاسی نامشروع، حکم ثانویه، فقه امامیه
  • زهره موسی زاده*، منیر حق خواه، مریم سلطان زاده پسیان صفحات 143-170

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تطبیقی عوامل مدیریتی موثر بر سکوت سازمانی از منظر علم مدیریت و دیدگاه اسلام با روش تحلیل متن انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش قرآن کریم و روایات ایمه معصومین (علیهم السلام) و متخصصان علوم دینی و علوم تربیتی بود. نمونه آماری به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شد و آن دسته از آیات و روایاتی به کار گرفته شد که با موضوع ارتباط داشتند و بخش متخصصان شامل 11 نفر از متخصصان علوم دینی و علوم تربیتی بود. از پرسش نامه محقق ساخته به منظور دریافت تایید تناسب مقوله های استخراج شده با اهداف پژوهش استفاده شد. بر اساس یافته های این پژوهش، تفاوت مفهوم سکوت سازمانی از دیدگاه اسلام و علم مدیریت عبارت است از امتناع کارمندان از بیان نظرات و عقاید و دغدغه های خود در موضع حق و با رعایت حدود الهی، درباره مسایل و مشکلات سازمان در سطوح مختلف مدیریت و سایر افرادی که قادر به مرتفع کردن این مسایل در سازمان هستند. عوامل مدیریتی موثر بر سکوت سازمانی براساس آموزه های اسلامی در سه مفهوم کلی روابط ناکارآمد؛ موانع روابط حسنه؛ فقدان بینش، دانش و مهارت های تخصصی مفهوم بندی شد که هریک از این مفاهیم مشتمل بر مقولات و زیرمقولات متعددی است. به دلیل آنکه برخی از عوامل سکوت سازمانی در علم مدیریت با عوامل استخراج شده از آموزه های اسلامی برخاسته از ابعاد فطری یا خلقی انسان و مربوط به تکوین انسان است، وجوه تشابهی بین عوامل مدیریتی موثر بر سکوت سازمانی در علم مدیریت و دیدگاه اسلام مشاهده شد. ازجمله عوامل مشابه، می توان به مقوله های ترس مدیران از بازخورد منفی و گرایش به ردکردن یا پاسخ منفی دادن به نظرات مخالف، بی توجهی مدیران به درخواست های غیررسمی کارکنان، باورهای تلویحی مدیران، رفتارهای از بین برنده اعتماد، ضعف در سلامت مدیریت ارشد و رفتار تبعیض آمیز اشاره کرد. همچنین، به دلیل وجود تفاوت از نظر جهان بینی، غایت مندی، فلسفه، انسان شناسی و اهداف در مبانی علم مدیریت و آموزه های اسلامی، تفاوت هایی در برخی از عوامل به دست آمد که از مهم ترین آنها می توان به حق مداری در اسلام و تکثرگرایی در علم مدیریت اشاره کرد. هریک از مفاهیم، مقولات و زیرمقولات استخراج شده در این پژوهش کاربرد گسترده ای در حوزه رفتار سازمانی دارند که با بهره گیری از آنها می توان روابط میان کارکنان سازمان با یکدیگر را بهبود بخشید.

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: سکوت، سکوت سازمانی، آوا، آوای سازمانی، علم مدیریت، آموزه های اسلامی
  • آزاده جعفری، امیرحسین بانکی پورفرد، سیده راضیه طبائیان* صفحات 171-196

    هدف پژوهش حاضر بررسی و استخراج روش های پرورش مولفه سازگاری مدل هوش هیجانی بار-ان بود. روش جمع آوری داده ها کتابخانه ای و با روش تحلیل محتوا انجام شد. سه خرده مولفه سازگاری «انعطاف پذیری، حل مسئله و آزمون واقعیت» در سنت و سیره امام علی (علیه السلام) بررسی شد. انعطاف پذیری در سنت و سیره امام علی (علیه السلام)، عقاید و اصول را در بر نمی گیرد و رفق و مدارا در هنگام مشاهده ظلم و گناه و تجاوز به حقوق دیگران و پایمال شدن اصول اسلام مذموم بوده و مداهنه نامیده می شود و در چنین مواقعی باید با خشونت و شدت با آن برخورد کرد. روش های پرورش این مولفه در سنت و سیره امام علی(علیه السلام)، کسب صفت رفق و مدارا و شناخت، آگاهی و پذیرش تفاوت های بین فردی بود. روش های پرورش خرده مولفه حل مسئله در سنت و سیره امام علی (علیه السلام) عبارت بود از فکر و اندیشه در باره مسیله، توکل بر خداوند و مشورت کردن با افراد واجد شرایط. خرده مولفه آزمون واقعیت درباره دیدن واقعیت ها است، ولی سنت و سیره امام علی (علیه السلام)، راه های رسیدن به حقیقت ها و واقعیت ها را پیش روی انسان قرار داده بود که این راه ها عبارت بود از: لزوم ضرورت و کوشش مداوم برای رسیدن به حقیقت، لزوم صبر و استقامت و تحمل مشکلات برای رسیدن به حقیقت، عبرت از حوادث عبرت آموز و عقوبت قیامت و تقوای الهی، لزوم پرهیز از خیال بافی و داشتن برهان از پروردگار و یا حجتی آشکار، لزوم پیروی از اولیای خدا و اهل بیت پیامبر و تکیه نکردن بر نادانی خویش و پیروی نکردن از هوای نفس، لزوم پرهیز از دنیا و حجاب های پندار این عالم و غفلت از خود و خود فریبی.

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: مولفه سازگاری، هوش هیجانی، سنت و سیره، امام علی (علیه السلام)، بار-ان
|
  • Mohammad Aref Mohebbi* Pages 7-30

    Islamic sociology is based on Islamic social thought and have power root in social studies. This research tried to design overall pattern of Islamic sociology based on Islamic approach to anthropology, theology, epistemology and the nature of society and its theoretical process is being understood based on contextualization, Conceptualization and methodology. Innovation of this research are: first of all, the model is being design according to objections in this era, second, it is logical aggregation of  important and prevailing approach, third, organic link between science and religion, foundations and process of theorizing, is being clearly drawn.

    Keywords: Islamic sociology, anthropology, theology, epistemology, the nature of society, Conceptualization, methodology
  • Mahdi Hamzehpoor*, Mojtaba Javadi Pages 31-57

    In the current era, knowledge has been considered the first strategic resource for people and organizations and some organizations will be successful which create new knowledge and spread it widely across the organization and quickly this new knowledge into technologies and new products. Scientific and business communities both believe that the organizations can maintain their competitive advantages in the long-term areas by leveraging knowledge. In order to achieve organizational success in the field of knowledge and achieving the power of knowledge, the recognition of f the theoretical principles of knowledge management seems as a necessary issue. Knowledge management philosophy has been known as a discipline in Islamic and the Western views known and could be considered an economical source of strength and prosperity. Focusing on the knowledge management philosophy and comparing the traditional and modern knowledge and its attitude lead to discover the new ways through it knowledge is known and the management is applied. Due to Western view, the ultimate source of knowledge is human while in Islam view, God is the ultimate source of knowledge. Islam has the most complete features and no school, as Islam, has valued knowledge by wisdom and recognition and no religion, as Islam, has warned human beings by the danger of ignorance. The purpose of this article is to explain the theoretical foundations of knowledge management in West and to reread and compare it based on the religious epistemology and theoretical foundations of Islam. After understanding the knowledge management deeply and the essential difference between the Western and Islamic views, the status will be prepared to replace the religious theoretical foundations with the existing foundations.

    Keywords: knowledge, knowledge management, management of Islamic knowledge, the theoretical foundations of knowledge
  • Mahdi Abbasi*, Hadi Bahrami Ehsan Pages 59-90

    The present research aims at constructing a instrument to quantify Savouring Style ased on a conceptual model in Islamic sources. This conceptual model demonstrate the savouring on a continuum of hedonia to eudaimonia. The descriptive - analytic method in religious statements was used to extract the components of hedinic and eudaimonic savouring conceptual model in Islamic sources, and survey method to evaluate the characteristics of the scale. In order to preparation savouring style scale, appropriate items was designed According to theoretical components. To determine the validity, Psychology experts who were specialist in Islamic teachings evaluated items. The scale was conducted in a sample of 360 participants, including seminary students and primary school teachers of the city of Qom. The results showed the reliability of savouring style scale based on Islamic sources is 92/0. High agreement between the viewpoints of the majority of experts (83/33%) about the content of items showed content validity of the questionnaire. Factor analysis showed the validity and appropriate factor structure. As a result, the exploratory factor analysis extracted five factors according to the characteristics of efficient savouring style based on Islamic sources. This study shows according to Islamic references, savouring style made to quantify, and psychometric properties of its scale is acceptable. The scale has been formed of five factors (spititual seeking, control, purpose, provident and temperance).

    Keywords: well-being, eudaimonia, hedonia, Savouring style, Islamic sources
  • Mesbahalhoda Bagheri, Mahdi Sepehri, Javad Azadi Ahmadabadi Azadi Ahmadabadi* Pages 91-122

    The question of this study comes from scrutiny on the effects of reducing anthropological, ontological and epistemological foundations in the Western’s organization theory and management theory. Accordingly, by tracking this reduction of foundations, it is shown that the “competition” is the main incentive and pivotal Etebar in the field of organization and in the tripartite modern, symbolic and postmodern perspective. Then, by “ontological subjectology” approach and using a variety of research methods appropriate with one of the aspects of Etebariat area and using thematic analysis technique, “Qerabat” is identified and then is introduced as the pivotal Etebar in the Islamic management. The results show that in the Islamic thought, the perfection is nearness to God Almighty, the nearness in the core depends on subordination of the Imamate and in the appearance depends on sketching social interaction on the characteristics of the family relationship. With the discovery of “Qerabat” as the pivotal Etebar, “unconditional bounty” is derived as one of the leading examples of the pivotal role of “Qerabat” in the building aspect of Etebariat methodology. Its affects on the organization plan is investigated by the three components of complexity, focus and formality in the change aspect of Etebariat methodology.

    Keywords: Islamic management, competition, Etebariat, Qerabat, unconditional bounty
  • Hadi Hajzadeh*, Hamed Karami, Hamid Reza Yaghmayi Pages 123-142

    Security of the political system has always been one of the most important prerequisites for other aspects of security (personal security, public security, economic security, military security, social security, etc.) and so, is considered as one of the oldest and the most detailed issues of study of security. Regarding to this importance, this paper seeking the recognition of security of political system in the light of Islamic jurisprudence (the first laws and second laws) and for this, has studied various Islamic laws about securing the political system in different conditions. According to the findings of the study, protection of political systems in Islamic jurisprudence has three attitudes: the necessity of protection of political system in the first laws, the necessity of protection of political system in the second laws, and forbiddance of protection of political system. Of the total sum of these three categories and according to the concept of "referent object of security", we can recognize the place of security of political system in among of other aspects of security and Thus, produce the central core (= referent object) of the security thought of Shiite Jurisprudence that is the protection of discipline and unity of society and its collective identity so that even to Becoming it, securing of Illegitimate government is allowed according to secondary laws.

    Keywords: Referent object of security, political security, legal political system, illegal political system, secondary Islamic law, Imamiya jurisprudence
  • Zohreh Musazadeh*, Monir Haghkhah, Maryam Soltanzadeh Pesian Pages 143-170

    The current research has been conducted in order to carry out comparative analysis of effective managerial factors on organizational silence from perspective of management science and Islamic viewpoint by means of text analysis method. The statistical population of this study included Holy Quran and narratives from Pure Imams (PBUT) and experts of religious and educational sciences. The statistical sample was selected by means of purposive sampling technique along with that class of Quranic verses and narratives which were related to them and the group of experts comprised of 11 specialists in religious and educational sciences. The standardized questionnaire was employed to receive confirmation of the extracted categories proportional to research goals. Based on findings of the present study, the difference of concept of organizational silence in Islamic outlook from management science includes employees’ refusal to express their own comments, ideas, and concerns in rightful position and with observance of divine terms regarding organizational problems and issues at various administrative levels and other personnel who can remove such problems. The effective administrative factors on organizational silence were conceptualized according to Islamic teachings in three general concepts i.e. inefficient relations, barriers against good relations, lack of insight and expert knowledge and skills, each of these concepts comprised of several categories and subcategories. Whereas some of variables of organizational silence in management science relating to the extracted factors from Islamic teachings originate from natural or temperamental dimensions of human and are concerned with human development thus similar aspects were observed between effective administrative factors on organizational silence in management science and Islamic approach. One can refer to some of them including variables of fear from negative feedback in directors and tendency to reject or give negative answers to the opposite comments, ignorance of directors toward informal requests of personnel, implicit beliefs of managers, behaviors that remove trust, poor health of superior management, and discriminative behavior. Similarly, due to presence of differences in terms of ideology, teleology, philosophy, anthropology, and goals in fundamentals of management science and Islamic teachings, some differences were derived from some of these variables out of which one can refer to right-centrism in Islam and pluralism in management sciences as the foremost factors. Each of the extracted concepts, categories, and subcategories from this study may be widely used in the field of organizational behavior thereby one can improve the relations among personnel of organization with each other.

    Keywords: Silence, Organizational silence, Voice, Organizational voice, Management science, Islamic teachings
  • Azadeh Jafari, Amirhosein Bankipourfard, Seyedeh Razieh Tabaeian* Pages 171-196

    The present study aims to investigate and extract the methods to nurture the adaptability component of the bar-on emotional intelligence model. The data was collected via the library method using content analysis. The three sub components of adaptability, namely flexibility, problem solving and reality test, were investigated in Imam Alichr('39')s tradition. Flexibility in Imam Alichr('39')s tradition does not include beliefs and principles meaning that gentleness and tolerance when confronting sins and oppression and violation of otherschr('39') rights and violation of Islamic principles are considered to be despicable and are known as adulation and in such cases severe action is to be exercised. The methods for nurturing this component in Imam Alichr('39')s tradition are acquiring gentleness, tolerance and knowledge, awareness, and accepting the differences between individuals. The methods for nurturing the sub component of problem solving in Imam Alichr('39')s tradition include thinking about the problem, reliance in God, and consulting those who are eligible. The sub component of reality test is about recognizing realities. However, Imam Alichr('39')s tradition has put forward the ways for reaching truth and reality. These ways include: the necessity for constant effort for the purpose of finding the truth, the necessity for endurance against problems and hardships on the way to the truth, learning the lesson from past events and dooms day punishments and piety, the necessity to avoid daydreaming and having a clear argument and proof of God, the necessity to follow Godchr('39')s saints and the prophetchr('39')s inmates and not following onechr('39')s passions and ignorance, the necessity for abstinence of worldly pleasures and veils of illusion and self-deception and self-negligence.

    Keywords: adaptability component, emotional intelligence, tradition, Imam Ali (AS), bar-on